Csípőizületi kezelések

Tájékoztató a csípőizületi viszkoszupplementációs( VISCOX) kezelésről

A betegség lényegéről, a csípőizület porckopásos betegségéről, az osteoarthrosisról (OA):

Az alsó végtagi teherviselő nagy izületek( térd, csípő) kopásos betegségei a felnőtt lakosság nagy részét érinti. Egyes tanulmányok a betegség előfordulását 60 éves kor felett több mint 50 %-ra teszi. A kórkép lényege, hogy az izületek csúszását biztosító porcfelszínek fokozatosan elvékonyodnak, akár teljesen el is kophatnak. Az izületi felszínek peremsarkain meszesedések alakulhatnak ki, az izületi belhártya megvastagodik, az izületi nedv felszaporodik, de kenő hatása csökken. Az (OA) súlyossági fokát a lekopott porcfelszínek vastagsága és a járulékos gyulladásos jelek összessége határozza meg általában.

A betegség tünetei:

Nyugalmi és terhelési fájdalom, feszülés, mozgásbeszűkülés a csípőizület területén. Súlyosabb esetben deformítás, végtagrövidülés, izületi merevség és mozgatási képtelenség is létrejöhet.

A kezelési lehetőségek:

Gyógyszeres kezelés( fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők), fizio,-.és balneoterápiás kezelések. Intraarticularis( izületbe adott) injekciók: steroid, és homeopathiás jellegű injekciók, valamint viszkoszupplement (VS) injekciók. Műtéti kezelések:: osteotomia( tengelykorrekciós csontátvágás) és izületi protézisek( mű izüeti komponensek) beültetése.

A viszkoszupplementációs (VS) injekciókról:

Általában Hyaluronsav származékok, amelyek az izületbe kerülnek beadásra. A porcfelszínek „lengéscsillapítását” és „kenését” segítik elő. Általában toll,és tojás allergiában szenvedőknek nem adható. Nem adható gyulladt,és jelentősen feszülő izületbe sem. Lassú felszívódású anyagok, amelyek az izületbe kerülve fejtik ki hatásukat. A fájdalom csökkentő,-és mozgás javító hatásuk általában az arthrosis súlyosságával fordítottan arányos. Adásukat a kellő hosszú távú eredmény eléréséhez ismételni szükséges. A kezeléssel kapcsolatban lehet egyéni érzékenység is, amikor is az injekció a súlyossági tipizálás ellenére nem váltja ki a kívánt,-és várt hatást.

A csípőizületi VS injekciós kezelésről:

A kezelés során ultrahang vezérléssel, speciális célzó manőverrel történik az injekció izületi beadása. A beadás előtt steril lemosás és izolálás történik. A kezelést követően felhelyezett fedőtapaszt 12 óráig szükséges fent hagyni, javasolt a kezelés után pihenés felpolcolt lábbal. A kezelést követően saját lábon elhagyhatja a rendelőt, de tanácsos csak rövidebb távot sétálni. Álló munka és a kezelt csípő tartós( több óráig tartó) behajlítása 24 órát nem javasolt. Az injekció helyének hűtése 2-3x 10-15 percre engedélyezett.